Čas sklizně divokých plodů ve Finsku

Ve Finsku nastává čas sklizně divokých bobulí a tato sezóna pokračuje až do podzimu. Mezi prvními se sbírají borůvky, ale největší výnos každoročně skýtají brusinky. Kromě těchto známých plodů lesa se ve Finsku těší velké oblibě i morušky, rakytník nebo jeřáby. Velmi běžnou je například i šicha černá (vzhledem připomíná trnku nebo borůvku), která se primárně využívá k výrobě přírodních potravinových barviv.

Finové jsou proslulí svou oblibou trávení volného času v přírodě a sbírání jejich plodů. Na severovýchodě běžná domácnost v průměru nasbírá 60 kg divokých plodů přes sezónu. Ačkoliv si můžete v dnešní době vše koupit v obchodě, Finové milují pobýt na čerstvém vzduchu, vynaložit vlastních sil a čerpat značné zdravotní benefity z místních zdrojů. Navíc jejich lesy patří mezi nejčistší na světě, 99% finského Laponska je dokonce certifikované jako bio plochy. Tyto lokality nebyly nikdy zatíženy pesticidy nebo dalšími chemikáliemi ze zemědělství a nadměrné infrastruktury.

Léto je pro Finy magickým obdobím, kdy si užívají nekonečného slunce – na severu celých 73 dní slunce nezapadá pod obzor a tvoří tak kontrast k zimnímu období, kdy jsou tyto zeměpisné šířky ponořené do tmy. Finové si tedy berou 3 až 4 týdenní dovolené a nejčastěji odjíždí na své (nebo pronajaté) chaty u jezer, daleko od civilizace, kde mohou v klidu relaxovat a věnovat se oblíbeným aktivitám – rybaření, plachtění, zahradničení a právě i sběr lesních plodů.

Čím vším se liší finské plody od těch našich:

  • rostliny přežívají unikátní kombinaci mrazivé dlouhé zimy s teplotami kolem -40C a intenzivního léta, kdy i kolem polárního kruhu teploty dosahují 25C
  • fenomén půlnočního slunce dává jasný signál všem rostlinám, aby nastartovaly intenzivní proces dozrávání plodů
  • vyšší obsah aktivních látek - severské bobule jsou obzvláště bohaté na komplex antioxidantů
  • 100% čistota v prostředí, kde rostou
  • udržitelný sběr – bobulí je ve Finsku tolik, že naprostá většina zůstává nesklizena
  • důraz na ochranu přírody před komercí

Každá rodina ve Finsku sdílí vlastní recept na oblíbený borůvkový koláč. Vydejte se do lesa a vyzkoušejte i vy tento jednoduchý postup na skandinávskou dobrotu.

Borůvkový koláč

Finský borůvkový koláč „mustikkapiirakka“

Suroviny:

  • 150 g měkkého másla
  • 200 g surového třtinového cukru
  • 1 vajíčko
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 lžíce vanilinového cukru
  • 1 lžíce prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • 150 ml zakysaná smetana
  • 700 g lesních borůvek
  • Hrubá mouka na vysypání formy
  • Šlehačka nebo vanilková zmrzlina – na servírování

Postup:

Předehřejte troubu na 220 C. Do mísy vložte máslo, cukr, vajíčko, mouku, vločky, vanil cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Použijte ruční šlehač k přípravě hladkého těsta (případně použijte kuchyňský robot), naposled přidejte zakysanou smetanu. Poté vymažte mísu na dort, vysypte hrubou moukou a zalijte těstem. Navrch nasypte borůvky (případně přidejte cukr) a pečte dozlatova asi 25 min. Servírujte vlažné, s porcí šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

Dobrou chuť.