Po stopách finské houby nesmrtelnosti – divoká Chaga

Vitální houbu Chagu dovážíme z Finska od roku 2016. Kromě úžasného spektra účinných látek nás na ní zaujal její výskyt v divoké přírodě. Chaga se totiž téměř nedá uměle pěstovat. Je čistě přírodním produktem, který roste na několika místech naší planety – na rozdíl od jiných vitálních hub (hlíva, shitake, reishi a další), které se k jejich škodě nejčastěji pěstují v halách v Číně.

Pátrání po houbě nesmrtelnosti

Letos jsme se sami vydali po stopách Chagy, a na pár dnů se ztratili v nekonečných lesích Národního parku Oulanka.

Nedotčená severská příroda, křišťálová jezera, kaňony a hluboké lesy, které jsou z 99 % certifikovány BIO. Národním parkem se vine jako hlavní tepna trek Karhunkierros (Medvědí okruh) o celkové délce 80 km, který patří mezi nejproslulejší turistické stezky.

Když se vám ale do národního parku podaří dorazit mimo hlavní sezónu, užijete si tuto magickou nádheru v osamocení. Po vykoupání v jezeře, s pusou zbarvenou borůvkami, házíme baťohy na záda a vydáváme se hledat houbu Chaga.

Finský národní park Oulanka

Klíč k odhalení – hledej břízu!

Chaga na březovém kmeni

Naše houba totiž roste na bříze, ze které čerpá její nutriční vlastnosti. Na stromech vyrůstá opakovaně. Sběrači se tak vrací na stejná místa a stromům vlastně ulehčují tím, že Chagu odstraňují. Sběr probíhá celoročně a to i v zimě, kdy sběrači díky sněhové pokrývce nemusí šplhat tak vysoko.

I naše snažení bylo nakonec odměněno. Naši první Chagu jsme nechali dál klidně růst na jejím březovém kmeni. Sami jsme se ale přesvědčili, jak obtížné je tento poklad alternativní severské medicíny najít.

Dozvěděli jsme se, že Chaga roste v této nedotčené přírodě minimálně 7 let, než je tělo dostatečně velké ke sběru, někdy však i desítky let. Pro vaši představu – v čínských halách se vitální houby pěstují maximálně 3 měsíce.

Čaga – přírodní poklad

Ne náhodou je nazývána houbou nesmrtelnosti. Čaga je fantastickým zdrojem velice specifických látek, jako jsou triterpeny, adaptogeny a betaglukany. Už stovky let se používá na široké spektrum zdravotních potíží – bohužel vás dle legislativy EU nemůžeme informovat do větších detailů, neboť bychom mohli vytvořit dojem léčivého účinku, který může být prezentován pouze u schválených léků. Nezlobte se na nás a dohledejte si prosím běžně dostupné online zdroje o působení této královny vitálních hub. Děkujeme.